Ränta på Ränta effekten

UPDATE: Siffrorna i exemplet stämmer inte längre för mig personligen, men det fungerar fortfarande bra i exemplet nedanför.
Ni har säkerligen läst om den innan, hört folk tala om den innan eller kanske till och med använder er utav den sedan innan. Detta inlägget är först och främst till folk som inte har börjat med att ta tag i sitt sparande ännu och söker inspiration.

Ni som har följt min blogg ett tag nu vet att jag en anställning med en helt vanlig medellön, 27 000kr i månaden. Jag har förvisso försäljningsbonus i slutet av året och ett aktiebolag vid sidan om som omsätter lågt 6-siffrigt. Bolaget är nytt för i år så det kommer förmodligen dröja 1-2 år innan jag börjar plocka ut pengar från det. Eller varför inte bygga en aktieportfölj i bolaget? Det finns som vanligt både för och nackdelar med detta och jag tänkte skriva ett utförligt inlägg om det längre fram när det blir aktuellt.

Jag sparar för tillfället på följande sätt i månaden:

 • 5500 kr till mitt Investeringssparkonto för att investera i ränta på ränta effekten.
 • 1313 kr amortering på boendelån
 • 1000 kr i månadsspar i fonder för framtida pension

Detta blir ett totalt sparande på 7813kr från min lön på 18 162 kr. Alltså 43%. Eftersom jag är bosatt i en av Sveriges dyraste städer bostadsmässigt så är jag väldigt nöjd över den procentsatsen.

Nu till inläggets ämne, ränta på ränta effekten:

Grafen nedanför visar min förhoppning om värdeökning i mitt investeringssparkonto de närmaste 40 åren. Detta är alltså mina 5500kr i månaden som jag investerar i bolag/aktier som jag tror och hoppas ska fortsätta med sina aktieutdelningar i många år framöver. Detta kallas direktavkastning och för att få en stabilt stigande ränta på ränta effekt så måste vi söka hög direktavkastning. Men vad som är ännu viktigare är att bolagen så gott som alltid genomför sina aktieutdelningar varje år.

Jag har räknat på att spara 5500kr i månaden med en start på den lilla portfölj jag har nu (nystartad i år 2015). Jag räknar med att snitta 3,5% i direktavkastning och 4% i årlig värdeutveckling (värdeökning på dina aktier).
ränta på ränta effekten
ränta på ränta effekten -1

Viktigt att tänka på för att ränta på ränta effekten skall fungera är givetvis att investera alla pengar du får i utdelning.
Redan år 5 har jag nästan 15 396kr i utdelning + 440 000kr i kapital!
Efter 10 år, när jag är 35, har jag 34 488 kr i utdelning varje år + nästan en miljon kronor i kapital!
Jag är miljonär redan vid 36 års ålder! (Mitt mål är att vara det redan vid 30 års ålder)
Efter 40 år, när jag är pensionär så har jag ett totalt innehav av 12 000 000kr och 422 352 kr i direktavkastning per år!

MITT TIPS TILL DIG: Starta din pengamaskin redan idag och börja spara dig till ekonomisk frihet! – Klicka här för att öppna ett Investeringskonto gratis hos Avanza!

Grafen ovanför är en printscreen från Stefan Thelenius sparkalkylator. Stefan driver en av mina favoritbloggar om aktier och fonder på nätet. Jag rekommenderar er starkt att besöka honom!
Alltså: All cred till Stefan och hans blogg z2036 för uträkningarna ovanför.

Ränta på ränta effekten är magisk. Detta borde vara en av de viktigaste sakerna barn borde lära sig i skolan. Att börja tidigt att givetvis nyckeln till framgång!
Jag planerar att använda ränta på ränta effekten även i mitt pensionsspar och framtida spar för barnen.

Kommentera gärna!

Samarbetsänkar & Investeringstips:
Pepins.se - Investera i onoterade tillväxtbolag!
Tessin.se - Investera i fastigheter!
Lendify.se - Bygg din bankverksamhet genom att låna ut pengar till andra!
Aktieinspiration.se - Aktietips & temalistor!
Aktiefeed.se - Alla aktiebloggar samlade på en plats!
Investmentbolag.net - Alla investmentbolag samlade på en plats!
Indexfonder.info - Information och fakta om indexfonder!
Disclaimer: Tänk på att alltid göra din egen analys innan du investerar dina surt förvärvade pengar någonstans. Historisk avkastning och resultat är ingen garanti för att framtiden ska resultera i den samma. Jag får aldrig betalt för att skriva någonting på bloggen. Alla tankar och åsikter är 100% mina egna. Däremot använder jag ibland affiliatelänkar på siten och får därför i vissa fall ersättning om ni registrerar ett konto via mina länkar. Tycker du inte att jag gör ett bra jobb med bloggen och inte borde få någon ersättning? Då kan du enkelt låta bli att använda dig av länkarna och istället googla fram det du vill läsa mer av. Lycka till och avkastning på er!

2 Comments

 1. Hejsan Västkustinvesteraren!

  Mycket trevlig blogg och intressant läsning. Måste dock påpeka en sak som mycket väl kan missleda den som inte läser så noga. Du skriver att du efter 10 år skulle ha en årlig utdelning på 160 000kr, något som med ett kapital på knappt 1 miljon skulle innebära en direktavkastning om galna 16%. 160 000kr bör vara den fram tills dess totala utdelningen.

  • västkustinvesteraren Reply

   Tack för komplimang och feedback!

   Givetvis har du rätt, viktigt att jag fick justerat detta. Tack så jättemycket!

   Mvh VKI

Write A Comment