Kinnevik är för tillfället ett av de större innehaven i min Privata portfölj och har även en plats i Företagets utdelningsportfölj. Jag tycker att Kinnevik äger mycket spännande bolag i sin portfölj som är svåra att få exponering på andra sätt.

Investmentbolag är generellt sett bra aktier för alla då du får en bra diversifiering. Om du vill äga ett investmentbolag så är det viktigt att du vet vad bolaget äger i sin tur, det är trots allt detta som du äger genom   din investering.
Kinnevik grundades 1936 och familjen Stenbeck är storägare i bolaget. De har levererat en fantastisk totalavkastning på 16% de senaste 30 åren.

Kinnevik – Vad äger Kinnevik och vad är de olika bolagens inriktning?

Som aktieägare i Kinnevik så blir du positionerad mot följande marknader. Det är många bolag  i Kinneviks portfölj och jag har gjort det enkelt för mig och sammanställt information från Kinneviks hemsida här nedanför.

E-handel & Marknadsplatser – 45 %

32% av Zalando
Zalando grundades 2008 och är Europas ledande onlineplattform för modehandel. Zalando erbjuder kläder, skor och accessoarer för kvinnor, män och barn och har fler än 1 500 globala och lokala märken, inklusive egna märken. Zalando är verksamt i 15 europeiska marknader och är anpassat efter kundernas specifika preferenser i varje land.

26% av Global Fashion Group
Global Fashion Group är den ledande e-handelsaktören inom mode på tillväxtmarknader, verksamt i 5 regioner och 27 länder med en samlad befolkning på över 2,5 miljarder, och riktat mot en modemarknad värd 350 miljarder euro. Företagen som ingår i GFG lanserades 2011 och 2012.

29% av Qliro
Qliro Group är en nordisk e-handelskoncern som omfattar bolagen CDON.com, Nelly.com, Gymgrossisten, Tretti, Lekmer och Qliro Financial Services. Sedan starten 1999 har koncernen expanderat sin produktportfölj och är nu en ledande e-handelsaktör inom konsumentprodukter, livsstilsprodukter och finansiella tjänster.

17% av Home24
Home24 är en e-handelsaktör inom möbler och heminredning med sju huvudmarknader i Europa samt Brasilien. Det breda sortimentet med fler än 180.000 produkter från över 800 tillverkare inkluderar möbler, lampor, inredningsdetaljer och trädgårdsutrustning.

13% av Rocket Internet
Rocket Internet är en global internet-plattform som startar och utvecklar bolag inom e-handel och andra konsumentinriktade online-verksamheter. Rocket Internet grundades 2007 och har ett nätverk av företag i 110 länder utanför USA och Kina.

17% av Westwing
Westwing är en internationell e-handelsaktör inom heminredning med ett noga utvalt utbud av heminredning, design och möbler. Westwing är verksamt på 14 marknader i Europa, Brasilien och Ryssland.

17% av Linio
Linio lanserades under 2012 och är en online-baserad marknadsplats i spansktalande Latinamerika med närvaro i Argentina, Chile, Colombia, Ecuador, Mexiko, Panama, Peru och Venezuela.

34% av Konga
Konga, som grundades 2012, är en av de största e-handelsplattformarna i Nigeria och rankas som en av landets tio främsta webbplatser.

19% av Quikr
Quikr lanserades 2008 och är Indiens ledande plattform för radannonser med över 4,2 miljoner annonser som har genererat över 150 miljoner svar.

61% av Saltside
Saltside lanserades 2011 och driver de främsta plattformarna för radannonser på fyra tillväxtmarknader – Bangladesh, Sri Lanka, Ghana och Nigeria.

Kommunikation 46%

38% av Millicom
Millicom är ett internationellt telekommunikations och mediabolag grundat 1990 med fokus på tillväxtmarknader i Latinamerika och Afrika. Millicom leder utvecklingen av innovativa och konsumentfokuserade tjänster för en digital livsstil.

30% av Tele2
Tele2 grundades 1986 och är en av Europas ledande telekomoperatörer som erbjuder mobila kommunikationstjänster, fast bredband och telefoni, datanätverkstjänster och innehållstjänster i nio länder.

Underhållning 5%

20% av MTG (Modern Times Group)
MTG är en internationell underhållningskoncern grundad 1986 och vars verksamheter sträcker sig över sex kontinenter och inkluderar TV-kanaler och TV-distribution, onlinetjänster, innehållsproduktion, radio, videoplattformar (MCN) och e-sport.

100% av Metro (nyhetstidningen)
Metro är en global nyhetstidning som publiceras i tidningsformat och digitalt i över 120 större städer i 23 länder i Europa, Nordamerika och Latinamerika. Metros tidningar når 16 miljoner läsare varje dag och webbsidorna har 36 miljoner unika besökare varje månad.
Metro attraherar en ung, välutbildad och urban läskrets och har dagligen över 16 miljoner läsare över hela världen. Tidningarna och den digitala plattformen är gratis för läsaren, intäkterna genereras huvudsakligen från annonser.
Metro avnoterades från NASDAQ 2012 och är idag helägt av Kinnevik.

Finansiella tjänster 4%

24% av Bayport
Bayport grundades 2001 och erbjuder mikrokrediter och andra finansiella tjänster inom den så kallade formella sektorn i Afrika och Latinamerika.

9% av Betterment
Betterment är den största leverantören av automatiserade investeringstjänster i USA, med närmare 4 miljarder dollar i förvaltat kapital och över 150.000 kunder. Genom sin vertikalt integrerade plattform tillhandahåller Betterment helautomatiserad rådgivning samt tillgång till en globalt diversifierad investeringsportfölj till en låg kostnad. Genom sin digitala plattform samarbetar de även med oberoende finansiella rådgivare och företag för att erbjuda kapitalförvaltningstjänster till individuella kunder samt pensionslösningar för företagens anställda.

39% av Bima
Milviks verksamhet bedrivs under varumärket BIMA som grundades 2010. BIMA erbjuder prisvärda och unikt utformade liv- och sjukförsäkringar via mobiltelefon.


 

Som ni märker så är Kinnevik investerade i många bolag som enligt mig går en spännande framtid till mötes. Genom Linio, Konga, Quikr och Saltside så får du en spännande exponering mot länder som du många gånger inte har i din portfölj!

Kinnevik utdelningshistorik

Kinneviks utdelningshistorik är mycket fin och bolaget har höjt utdelningarna ända sedan 2008 och har en bra  utdelningstillväxt som ser ut så här:

  • 3 år – 6,00%
  • 5 år – 11,50%
  • 7 år – 21,30%
  • 10 år – 17,10%

kinnevik utdelningshistorik

Som ni ser ovanför så har utdelningstillväxten stannat till lite senaste åren, men tillväxten har ändå varit relativt god. Kinnevik har under åren mer och mer specificerat sig på E-handel och IT och enligt mig så känns mycket ”kul” att äga ett investmentbolag som satsar på annat än bank och industri.

Kinnevik investeringsområden

Kinnevik är exponerade mot hela fem kontinenter och över 80 marknader. Den stora exponeringen mot Europa är lite lite extra ”dopad” av Zalandos extrema tillväxt senaste åren.
kinnevik investeringsområden

 

kinnevik
Siffror inom parentes visar motsvarande siffror för 31 mars 2016

Kinnevik utdelningspolicy

”Kinnevik avser att betala en årlig utdelning som ökar i linje med erhållna utdelningar från portföljbolagen och det kassa öde som genereras från investeringsverksamheten. Kinnevik kommer att genomföra aktieåterköp när aktien enligt Kinneviks bedömning handlas till en betydande rabatt mot substansvärdet och bolaget har en betydande nettokassa (med hänsyn tagen till förväntade utdelningar, nettoinvesteringar och förvaltningskostnader).”

Kinnevik ägarstruktur

kinnevik ägarstruktur
Verdere bildades för att inneha lika andelar aktier i Kinnevik AB till förmån för aktieägarna Cristina Stenbeck och Andreas M. Stenbeck samt stiftelserna CMS och AMS Sapere Aude Trust. Cristina Stenbeck äger 23,33% av aktierna i Verdere direkt, och CMS Sapere Aude Trust reg., en stiftelse som Cristina Stenbeck är förmånstagare till, äger ytterligare 40% av aktiekapitalet. Andreas M. Stenbecks ägarintresse i Verdere innehas till 26,67% genom AMS Sapere Aude Trust och till 10% av hans dödsbo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kinnevik insiderköp

Listan nedanför visar insiderköp inom Kinnevik senaste året fram till 25e juli 2016. Mycket trevligt att det inte är ett enda sälj på listan! Listan är hämtad från Kinneviks hemsida.

kinnevik insiderköp

Kinnevik aktiekurs och mitt innehav i bolaget

Som ni ser i grafen nedanför så har jag försökt bygga min position genom att köpa i dipparna nu under våren och sommaren. Kinneviks aktiekurs har varit mycket slagig senaste åren och har inte den klassiskt vackra stigande ”trappan” som historik. Ändå sitter de på mycket fina avkastningssiffror;
De senaste 30 åren så har Stenbecksbolaget Kinnevik givit aktieägarna en genomsnittlig totalavkastning på 16% per år.

Min plan är att Kinnevik ska vara ett av mina absoluta Kärninnehav i Privata portföljen där den för tillfället står för 6,81%. Målet är att innehavets storlek ska ligga mellan 8-15%. Alltså kommer jag att fortsätta försöka köpa i tipparna och har för tillfället en långtidsorder inställd på 199,00kr som nästa köp. Vi får se om det består eller om ändringar kommer göras framåt.

Investera i Kinnevik

Äger du redan aktier i Kinnevik? Är du intresserad av att äga aktier i Kinnevik?
Jag tror och hoppas att det kan bli en rolig resa framåt i tiden, men jag tror det är viktigt att vara beredd på en slagig resa likt kursrörelsen ovanför. För tillfället så får du en mycket stor exponering procentuellt mot Zalando och Millicom. Millicom finns noterat här på Stockholmsbörsen medan Zalando återfinns i Tyskland. Zalandos tillväxt har varit otroligt fin senaste åren och Millicoms omsättning har ökat stabilt även om de har haft lite problem med att hitta lönsamheten.
Länk till Kinnevik hos Avanza!

Vill du läsa fler inlägg i min serie ”Dividend ALL-STARS” så gör ni det här!


Disclaimer: Jag äger Kinnevik och kommer att öka mitt innehav med jämna mellanrum.

Samarbetsänkar & Investeringstips:
Pepins.se - Investera i onoterade tillväxtbolag!
Tessin.se - Investera i fastigheter!
Lendify.se - Bygg din bankverksamhet genom att låna ut pengar till andra!
Aktieinspiration.se - Aktietips & temalistor!
Aktiefeed.se - Alla aktiebloggar samlade på en plats!
Investmentbolag.net - Alla investmentbolag samlade på en plats!
Indexfonder.info - Information och fakta om indexfonder!
Disclaimer: Tänk på att alltid göra din egen analys innan du investerar dina surt förvärvade pengar någonstans. Historisk avkastning och resultat är ingen garanti för att framtiden ska resultera i den samma. Jag får aldrig betalt för att skriva någonting på bloggen. Alla tankar och åsikter är 100% mina egna. Däremot använder jag ibland affiliatelänkar på siten och får därför i vissa fall ersättning om ni registrerar ett konto via mina länkar. Tycker du inte att jag gör ett bra jobb med bloggen och inte borde få någon ersättning? Då kan du enkelt låta bli att använda dig av länkarna och istället googla fram det du vill läsa mer av. Lycka till och avkastning på er!

Write A Comment